دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

خوف و رجا

پرسش: نقش خوف و رجا و میزان هریک را در سیر حرکت تکاملی انسان توضیح دهید؟
خوف و رجا
خوف و رجا

پرسش: نقش خوف و رجا و میزان هریک را در سیر حرکت تکاملی انسان توضیح دهید؟

پاسخ: تعالیم قرآن و اخلاق اسلامی، انسان را در چارچوبی قرار می‌دهد که بین خوف و رجا باشد، و کفه هریک بر دیگری سنگینی نکند و همواره توازن میان آنها برقرار باشد.

مفهوم خوف و رجا

درکتاب مفردات راغب صفحه 303 درباره مفهوم خوف و رجا آمده است: «انتظار ناراحتی از یک نشانه را، ظنی باشد یا یقینی، خوف می‌گویند، کمااینکه «رجاء» انتظار چیز محبوبی است از علامتی ظنی یا معلوم. ضد خوف امن است که هم در امور دنیوی به کار می‌رود و هم درمسائل آخرتی.»

خوف و رجا در آموزه‌های اخلاقی به این شکل مطرح شده است؛ «رجا و خوف دوبالی هستند که به وسیله آن دو، مقربون، خود را به هر مقام محمود که طالب هستند می‌رسانند. کسی که خود را مجهز به این دو ابزار (بیم و امید) می‌کند درمسیر سالکان از هر عقبه سخت درآخرت می‌تواند خود را عبور دهد. (الموسوعه الذهبیه للعلوم الاسلامیه، ج16، ص482). لازم به ذکر است که خوف در قرآن به معنای جبن نیست، ترس ناشی از جبن مذموم است، زیرا در این صورت از خود دفاع نمی‌کند، اما انسان اخلاقی می‌کوشد خود را از خوف به امن برساند.

جایگاه خوف درقرآن

خوف و مشتقات آن در قرآن، نزدیک به 150 بار تکرار شده است. در 19 آیه متعلق خوف «الله» یا «مقام رب» ذکرشده و تقریبا به همین تعداد آیه متعلق آن عذاب قیامت آمده است. همچنین خوف در آیات دیگر، در زمینه‌های مختلف به کار گرفته شده است. اینک برای هریک از این موارد کاربرد خوف، یک آیه را ذکر می‌کنیم: «و اما هرکس از ایستادن (در موضع حساب و حشر) در پیشگاه پروردگارش ترسیده و نفس را از هوا و هوس بازداشته باشد، بی گمان بهشت جایگاه اوست.» (نازعات-40)

«من دست درازکننده به سوی تو نخواهم بود که بکشمت، چرا که من از خداوند، پروردگار جهانیان می‌ترسم.» (مائده-28) «در این، برای کسی که از عذاب آخرت می‌ترسد، عبرتی است.» (هود- 103)

«ای موسی! نترس که پیامبران در پیشگاه من نمی‌ترسند. (نمل-10) با توجه به این آیات ترس از «مقام رب» و «عذاب آخرت» و مانند این دو مثبت و تمجید شده است و در تربیت و اصلاح نفس انسان تاثیر زیادی دارد. دراین گونه موارد نترسیدن ضدارزش است. اما خوف در آیاتی مثل آیه اخیر مردود شمرده می‌شود، زیرا نباید در برابر منحرفان و طاغوتیان ترسید. 

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

در تقابل ایران با اسرائیل و آمریکا، همیشه گزینه حمله اتمی چالش‌برانگیز بوده و هست. عده‌ای می‌گویند: وقتی آمریکا و اسرائیل به عنوان دشمن اصلی ما سلاح اتمی دارند و تجربه نشان‌داده، اگر لازم شود هیچ تعارفی در استفاده از آن ندارند، پس ما هم باید سلاح اتمی داشته باشیم.
باغ خسروشاهی

باغ خسروشاهی

کی از شبهاتی که در سال‌های اخیر سبب تحریف امام در ذهن نسل جوان شده است این ادعا است که برخی می‌گویند امام در باغ‌های بزرگ و مجلل اطراف جماران زندگی می‌کردند و بااین‌وجود در رسانه‌ها به مردم یک‌خانه کوچک و ساده به‌عنوان محیط زندگی ایشان نمایش داده می‌شد
دوگانه نهضت و نظام

دوگانه نهضت و نظام

برخی دوگانه‌ها را ابتدا درک نمی‌کنیم ولی به مرور که مشغول کاری علمی می‌شویم یا طرحی عملی را به پیش می‌بریم متوجه آن می‌شویم و بعد بر سر آن دو راهی به انتخابی خاص دست می‌زنیم.
چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

شهید سلیمانی بی‌شک در زمره شخصیت‌هایی است که جامعه ایرانی بشدت از وی متأثر خواهد بود. احتمالاً در طول تاریخ هیچ بدرقه‌ای به میزان تشییع پیکر او شکوهمند نبوده است.
آب و برق مجانی می‌شود!

آب و برق مجانی می‌شود!

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
فلسفه چیست؟

فلسفه چیست؟

فلسفه حوزه‌ای از دانش بشری است که به پرسش و پاسخ درباره مسائل بسیار کلی و جایگاه انسان در آن می‌پردازد؛ مثلاً این که آیا جهان و ترکیب و فرآیندهای آن به طور کامل مادی است؟
زندگینامه افلاطون

زندگینامه افلاطون

افلاطون احتمالا 427 سال پیش از میلاد مسیح در آتن بدنیا آمد. تولد او مصادف با دورانی بود که یونان باستان به اوج عظمت خود رسیده و شاید اندکی هم از قله عظمت گذشته در نشیب انحطاط افتاده بود.
Powered by TayaCMS